Variasi Delta Melemahkan Pemulihan Kewangan Di Seluruh Dunia, Kata IMF

Pemulihan ekonomi telah melemah di kebanyakan negara kaya kerana kesan varian Delta coronavirus, kata Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dana ini memotong ramalan pertumbuhannya pada tahun 2021 untuk ekonomi maju – khususnya AS, Jepun dan Jerman – tetapi mengatakan kebanyakannya akan meningkat dengan kuat tahun depan.

Tetapi ia memberi amaran bahawa mereka yang sedang berkembang mungkin akan jatuh akibat “pemisahan vaksin” yang semakin meningkat.

IMF juga memilih untuk mempertahankan Kristalina Georgieva sebagai ketua setelah dia terlibat dalam skandal kecurangan data.

Georgieva telah dengan tegas menolak dakwaan dia menekan staf untuk mengubah data yang memihak kepada China ketika dia menjadi ketua Bank Dunia.

Pemulihan kunci pasca semakin tidak kemas. Itulah mesej dari kajian semula ekonomi dunia dua kali setahun oleh IMF.

Gangguan bekalan yang “lebih lama dari yang diharapkan” menyebabkan inflasi, dan menyebabkan penurunan pada tahun ini untuk AS dan UK. Kesan terbesar walaupun dirasakan di negara-negara berkembang di mana kurangnya vaksinasi, dan pendedahan kenaikan harga komoditi dan makanan telah melanda prospek.

Walaupun tekanan inflasi global seharusnya menurun secara umum pada pertengahan tahun depan, IMF mengumpulkan UK bersama AS dan beberapa ekonomi baru muncul sebagai tempat di mana terdapat “risiko kenaikan” dari kenaikan harga.

Risiko terbesar tentu saja adalah kebangkitan varian Covid, terutama di negara-negara dengan kemajuan vaksinasi yang lambat. Kejayaan melancarkan vaksin di UK dipilih sebagai penyumbang kepada pemulihan ekonomi.

Selepas penurunan yang lebih tajam ke prospek AS pada tahun 2021 daripada UK, PM dan kanselir akan dapat menuntut IMF meramalkan Britain mempunyai pertumbuhan tertinggi dalam G7 tahun ini.

Ini mesti diambil dengan secubit garam. Tentunya tanah yang hilang sedang dibuat, tetapi kejatuhan yang lebih besar daripada negara G7 lainnya pada tahun 2020, karena mengalami gelombang pertama pandemi terburuk, membuat pembukaan semula ekonomi tampak seperti ledakan. Argentina berkembang lebih tinggi daripada UK, tetapi juga kehilangan nilai sepersepuluh dari nilai ekonominya tahun lalu.

Tetapi gambaran besarnya sekarang adalah masalah bekalan dan kenaikan harga. Masalahnya ialah menjadikan bank pusat, termasuk Bank of England, cenderung menaikkan kadar faedah dengan lebih cepat.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *