Uber Menghadapi Tindakan Undang Undang Di UK Atas Tuntutan Diskriminasi Kaum

Uber menghadapi tindakan undang-undang kerana penggunaan perisian pengecaman wajah yang didakwa mendiskriminasi orang kulit berwarna.

Tiga bekas pekerja telah melancarkan tuntutan pengadilan pekerjaan di United Kingdom terhadap Uber, menuduh syarikat itu diberhentikan secara tidak adil setelah sistem pengecaman wajahnya gagal mengenal pasti mereka.
Tuntutan undang-undang dilancarkan minggu ini dengan bantuan dua kesatuan, Kesatuan Pekerja Bebas Britain (IWGB) dan Kesatuan Pemacu & Pembawa Aplikasi (ADCU). Pegawai kesatuan dan pemandu Uber mengadakan tunjuk perasaan di luar pejabat syarikat itu di London pada hari Rabu.

Kesatuan pekerja menyatakan bahawa sistem pengecaman wajah Uber, yang digunakan untuk mengesahkan identiti pemandu dan kurir, tidak dapat mengenal pasti orang yang mempunyai kulit lebih gelap. Beberapa pemandu mengatakan bahawa akaun Uber (UBER) mereka dihentikan kerana teknologinya tidak berfungsi.
“Ratusan pemandu dan kurir yang menjalani wabak kehilangan pekerjaan tanpa proses sewajarnya atau bukti kesalahan,” kata setiausaha agung IWGB Henry Chango Lopez dalam satu kenyataan. “Uber mesti segera membuang algoritma rasis ini dan mengembalikan semua pemacu yang telah ditamatkannya secara tidak adil.”
Menurut laman web Uber, pekerja dapat memilih untuk mengesahkan identiti mereka sama ada dengan perisian perbandingan foto yang dikembangkan oleh Microsoft, atau oleh pengulas manusia. Seorang jurucakap mengatakan pada hari Khamis bahawa sistem “Pemeriksaan ID Masa Nyata” dirancang untuk melindungi keselamatan dan keselamatan semua orang yang menggunakan aplikasi Uber. ”
“Sistem ini merangkumi tinjauan manusia yang kuat untuk memastikan bahawa algoritma ini tidak membuat keputusan mengenai penghidupan seseorang dalam keadaan hampa, tanpa pengawasan,” tambah jurucakap Uber.
Kajian menunjukkan bahawa algoritma pengenalan wajah komersial sering kali salah mengenal pasti golongan minoriti dan warna kulit. Microsoft mengatakan tahun lalu bahawa ia tidak akan menjual teknologi pengecaman wajah kepada jabatan polis di Amerika Syarikat, sekurang-kurangnya sehingga ada undang-undang persekutuan untuk mengatur teknologi tersebut.
Jurucakap Microsoft (MSFT) enggan mengulas mengenai tuduhan Uber, “memandangkan ini adalah kes undang-undang yang sedang berjalan.”
Presiden IWGB Alex Marshall memberitahu CNN Business bahawa diskriminasi semakin berleluasa. Menurut penyelidikan kesatuan itu, kira-kira 20% wajah wanita berkulit gelap dan 5% wajah lelaki berkulit gelap tidak dikenali oleh algoritma.
Sebilangan besar pemandu dan kurir Uber di London adalah golongan minoriti, kata Marshall.
“Untuk syarikat yang terlalu lama seperti Uber dan yang lain dalam ekonomi pertunjukan mempunyai kemewahan memecat orang dengan satu klik butang,” tambahnya.
Awal tahun ini, Mahkamah Agung UK menegaskan keputusan bahawa pemandu Uber harus diklasifikasikan sebagai pekerja dan bukan kontraktor bebas. Keputusan itu memberi tamparan hebat kepada model perniagaan syarikat di salah satu pasaran terpentingnya, membuka pintu bagi pemandu untuk menuntut lebih banyak faedah.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *