Singapura Memperluas Perjalanan Bebas Karantina Untuk Penumpang Yang Diberi Vaksin

SINGAPURA, 19 Okt (AFP): Singapura pada Selasa mulai masuk tanpa karantina untuk penumpang yang divaksinasi sepenuhnya dari lapan negara, bagian dari rancangan untuk meredakan sekatan ketika pusat perniagaan bersiap untuk hidup dengan koronavirus.

Pelonggaran terbaru memperluas program yang bermula dengan jalur perjalanan udara yang divaksinasi dengan Jerman dan Brunei bulan lalu, dan kini dibuka untuk penumpang dari Amerika Syarikat, Kanada, Britain, Denmark, Perancis, Itali, Sepanyol dan Belanda.

Singapore Airlines mengatakan penerbangan dari Amsterdam, London, Los Angeles dan New York dijadualkan tiba pada hari Selasa di bawah program ini.

“Kami telah melihat permintaan yang sangat tinggi untuk penerbangan Vaccinated Travel Lane kami,” kata syarikat penerbangan itu kepada AFP.

“Ini adalah di semua kelas kabin, serta pelbagai segmen perjalanan termasuk riadah, keluarga, dan perjalanan perniagaan.”

Penumpang yang tiba sebagai sebahagian daripada skema ini – yang akan merangkumi Korea Selatan mulai 15 November – tidak perlu dikuarantin jika mereka telah diberi vaksin sepenuhnya dan menguji negatif virus sebelum mereka berangkat dan ketika mereka tiba.

Untuk membolehkan keluarga melakukan perjalanan, Singapura telah membenarkan kemasukan anak-anak yang tidak divaksinasi berusia 12 tahun ke bawah jika mereka ditemani oleh seseorang yang terbang di bawah skim ini.

Negara kota pada mulanya memerangi pandemi Covid-19 dengan menutup sempadan, mengenakan penguncian intensiti yang berbeza-beza dan jejak kontak yang agresif. Tetapi dengan lebih daripada 80 peratus penduduk diberi vaksin sepenuhnya, pihak berkuasa berminat untuk memulihkan ekonomi.

“Singapura tidak dapat dikurung dan ditutup selama-lamanya,” kata Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada 9 Oktober, ketika dia mengumumkan sejumlah langkah di bawah strategi “Hidup dengan Covid-19”.

Negara kota ini merupakan rumah bagi pejabat daerah beribu-ribu syarikat multinasional, yang bergantung pada status Singapura sebagai pusat perniagaan dan penerbangan untuk operasi mereka.

Jalur perjalanan yang diberi vaksin di Singapura juga dapat memberikan pengaruh besar bagi industri penerbangan dan pelancongan yang dipalu wabak, kata para penganalisis.

Sebelum wabak itu, pelancongan menyumbang kira-kira lima peratus daripada KDNK Singapura, kata Song Seng Wun, ahli ekonomi serantau dengan CIMB Private Banking.

“Kami biasa mendapat 1.6 juta pelancong setiap bulan, lapangan terbang kami biasa menangani lebih dari seribu penerbangan sehari sebelum pandemi. Sekarang lebih dari 300 penerbangan sehari,” katanya kepada AFP.

Statistik dari lembaga pelancongan Singapura menunjukkan kedatangan pelawat antarabangsa merosot kurang dari 2.8 juta tahun lalu daripada rekod 19.1 juta pada tahun 2019. – AFP

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *