Saham Apple Merosot Ketakutan Pengeluaran iPhone 13

Saham Apple jatuh pada hari Selasa berikutan laporan bahawa ia dapat mengurangkan sasaran pengeluaran iPhone 13 kerana kekurangan cip komputer global yang sedang berlaku.

Raksasa elektronik itu dijangka menghasilkan 90 juta iPhone pada suku terakhir 2021, lapor Bloomberg.

Namun, Apple kini harus memberitahu rakannya bahawa jumlahnya akan lebih rendah sebanyak 10 juta unit, kata sumber kepada majalah perniagaan itu.

Saham Apple jatuh 1.2% dalam perdagangan selepas waktu berita.

Apple iPhone 13 membawakan mod potret untuk video
Mengapa terdapat kekurangan cip?
Pengilang semikonduktor Broadcom dan Texas Instruments juga turun 1%, kerana sumber mengatakan mereka sedang berjuang untuk menyampaikan cip yang mencukupi kepada Apple pada waktunya.

BBC telah menghubungi Apple, Broadcom dan Texas Instruments untuk memberi komen.

Pada bulan September, Apple melancarkan empat model iPhone 13 baru: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro dan iPhone 13 Pro Max. Pra-pesanan bermula pada 17 September dan mula dihantar pada 24 September.

Pembuat telefon pintar seperti Apple – beberapa pembeli cip terbesar di dunia – telah mendapat kesan teruk, tetapi juga sektor lain seperti industri kereta dan pembuat konsol permainan video.

Pada bulan Julai, ketua eksekutif Apple Tim Cook memberi amaran kepada pelabur bahawa kekurangan semikonduktor boleh mempengaruhi penjualan iPhone dan iPad.

Firma pelaburan Wedbush menganggarkan bahawa Apple akan mengalami kekurangan lebih dari lima juta unit iPhone 13 untuk musim percutian, jika permintaan pengguna terus seiring dengan jumlah iPhone yang dihantar untuk sisa tahun ini.

Walau bagaimanapun, penganalisis Wedbush Daniel Ives dan John Katsingris menekankan bahawa kekurangan cip itu “tidak membimbangkan” kerana mereka menjangkakan telefon pintar akan tersedia pada awal 2022.

“Mengambil langkah mundur, 5 juta hingga 10 juta unit bergerak dari suku Disember ke suku Mac kerana masalah rantaian bekalan yang difahami tidak membimbangkan kita dan akhirnya bercakap dengan lintasan permintaan yang lebih kuat daripada yang dijangkakan Wall Street ,” mereka berkata.

“Kami melihat berita hari ini sebagai tidak lebih dari sekumpulan kelajuan pada supercycle multi-tahun iPhone 12/13 yang terus dimainkan.”

Pandangan mereka dikongsi oleh beberapa penganalisis lain, yang telah meramalkan bahawa model iPhone 13 baru akan mempunyai tahun penjualan yang kuat kerana pengguna ingin meningkatkan peranti untuk rangkaian 5G.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *