Permainan Sotong Mengetuk Bridgerton dari Tempat Teratas Netflix

Kita semua tahu ia akan datang, tetapi sekarang ia rasmi: Squid Game telah menjadi pelancaran siri terbesar Netflix yang pernah ada.

Drama Korea itu ditonton oleh 111 juta pengguna dalam 28 hari pertama, mengalahkan Bridgerton (82 juta) dari kedudukan teratas.

Netflix mengira pandangan sebagai sesiapa sahaja yang menonton dua minit episod.

Wakil presiden Netflix untuk kandungan di Korea, Asia Tenggara, Australia dan New Zealand mengatakan kejayaan persembahan itu “melampaui impian paling liar kita”.

Minyoung Kim memberitahu CNN: “Ketika pertama kali mula melabur dalam siri dan filem Korea pada tahun 2015, kami tahu kami ingin membuat cerita bertaraf dunia untuk peminat inti K-konten di seluruh Asia dan dunia.

“Hari ini, Squid Game telah menembus impian paling liar kita.”

Siri sembilan bahagian, yang dilancarkan pada bulan September, menceritakan kisah sekumpulan misfits yang mengambil bahagian dalam siri permainan taman permainan kanak-kanak.

Terdapat hadiah 45.6bn won Korea (£ 28 juta) untuk direbut, yang tidak terdengar terlalu buruk sehingga anda menyedari jika anda kalah, anda akan terbunuh.

Subtitle Game Squid ‘mengubah makna rancangan’
Mengapa 26 perkataan Korea telah ditambahkan ke dalam kamus
Dari selebriti hingga bintang sukan, semua orang telah bercakap mengenai Squid Game.

Pelakon-pelakon rancangan ini telah melonjak ke kemasyhuran antarabangsa – Jung Ho-yeon, yang memerankan Sae-byeok, telah memperoleh 14 juta pengikut Instagram sejak dilancarkan pada 17 September, kata Forbes.

Jadi apa rahsia kejayaan drama itu?

Sama seperti beberapa cara untuk The Hunger Games, atau filem Battle Royale pada tahun 2000, rancangan ini memfokuskan kepada sekumpulan orang di Korea Selatan yang sangat berhutang.

Mereka pertama kali ditipu (kemudian menjadi sukarelawan) untuk bermain kejohanan permainan kanak-kanak yang mematikan, menyedari ini mungkin satu-satunya peluang mereka untuk memenangkan wang yang mereka perlukan untuk bertahan.

Chloe Henry adalah peminat rancangan Korea dan mengatakan Squid Game menonjol dari yang lain.

“Ini bukan sesuatu yang telah dilakukan sebelumnya,” kata pemain berusia 26 tahun dari Sheffield itu kepada Radio 1 Newsbeat.

“Dengan pertunjukan lain, anda dapat meneka apa yang akan berlaku sedangkan yang ini lebih ‘wow’ – kejutan yang tidak anda jangkakan.”

Dr Lee mengatakan drama Korea yang lain menyentuh isu-isu masyarakat, ekonomi dan politik, tetapi Squid Game jauh lebih langsung dalam pendekatannya.

“Ini serius, mesejnya melampau dan saya rasa itu mencerminkan apa yang berlaku sekarang.”

Keganasan, yang bermaksud pertunjukan itu tidak digalakkan untuk sesiapa yang berusia di bawah 15 tahun, adalah sebahagian daripada rayuan Squid Game untuk Chloe.

“Pertunjukan Korea yang lain cukup sederhana, mereka tidak menunjukkan darah, ketelanjangan dan mereka mengaburkan senjata.

“Senang dapat melihat sesuatu dan tidak dijangka.”

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *