PAS Leaders Take Differing Views On Name Of Local Whisky

PETALING JAYA: Ada panggilan untuk menukar nama wiski tempatan Timah, tetapi yang lain mengatakan bahawa tidak menjadi masalah selagi umat Islam tidak memakannya.

Menteri Hal Ehwal Agama Idris Ahmad (gambar), yang berasal dari PAS, adalah antara mereka yang meminta pertukaran nama, tetapi timbalan presiden parti Tuan Ibrahim Tuan Man mengatakan nama itu adalah perkataan Melayu untuk “timah”.

Tuan Ibrahim, yang juga Menteri Alam Sekitar, mengatakan bahawa “Timah” bukan nama Muslim atau nama seseorang tetapi jenis logam.

“Tambahan pula, logo itu adalah gambar lelaki. Tidak ada lelaki bernama Timah,” katanya.

Dia menambah bahawa minuman keras masih dilarang, atau haram, dalam Islam, tetapi hak orang bukan Islam untuk meminumnya juga harus dipertimbangkan, lapor corong PAS Harakah Daily.

Idris Ahmad mengatakan bahawa jenama itu boleh menimbulkan kekeliruan kepada masyarakat dan juga agama dan bersetuju dengan permintaan syarikat itu untuk mengubahnya.

Di samping itu, Idris mengatakan dia akan membincangkan perkara itu dengan Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna

Dalam catatan Facebook pada hari Sabtu (16 Okt) pengilang Timah menjelaskan bahawa nama itu berasal dari perkataan Melayu “timah”.

“Timah wiski kembali ke era perlombongan bijih timah semasa British (penjajahan) Tanah Melayu.

“Lelaki yang tertera di botol itu ialah Kapten Speedy, salah seorang lelaki yang memperkenalkan budaya wiski ketika itu,” tambahnya.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *