Mengapa Vaksin Yang Mati Akibat Covid-19 Tidak Bermaksud Vaksin Tidak Berkesan

Bekas Setiausaha Negara AS Colin Powell meninggal dunia pada hari Isnin kerana komplikasi Covid-19. Keluarganya mengumumkan bahawa dia diberi vaksin sepenuhnya. Dia berusia 84 tahun, dan menderita myeloma berganda, barah darah.

Pegawai kesihatan bimbang bahawa aktivis anti-vaksin akan merebut kematian Powell untuk membuat tuntutan bahawa vaksin tidak berfungsi. Sekiranya anda masih boleh mati setelah diberi vaksin untuk Covid-19, apa gunanya mendapatkan vaksin?
Apa jawapan untuk soalan itu? Saya membincangkannya dengan Penganalisis Perubatan CNN Dr Leana Wen, doktor kecemasan dan profesor dasar dan pengurusan kesihatan di George Washington University Milken Institute School of Public Health. Dia juga pengarang buku baru, “Liflines: A Doctor’s Journey in the Fight for Public Health.”

CNN: Apabila kita melihat orang yang diberi vaksin mati akibat Covid-19, bagaimana anda menjelaskan bahawa vaksin masih perlu diambil?
Dr. Leana Wen: Kita perlu bermula dengan sains dan apa yang ditunjukkan oleh penyelidikan. Vaksin Covid-19 sangat berkesan untuk mencegah penyakit dan terutama penyakit yang teruk. Data terbaru dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS menunjukkan bahawa mereka mengurangkan kemungkinan ujian positif untuk Covid-19 sebanyak enam kali ganda dan kemungkinan kematian sebanyak 11 kali ganda.
Ini bermakna bahawa jika anda diberi vaksin, anda enam kali lebih mungkin mendapat Covid-19 daripada seseorang yang tidak divaksinasi. Dan anda 11 kali lebih mungkin mati akibat Covid-19 berbanding orang yang tidak divaksinasi. Itu sangat baik.
Walau bagaimanapun, vaksin Covid-19 tidak melindungi anda 100%. Tidak ada vaksin, kemungkinan besar tidak ada rawatan perubatan yang 100% berkesan. Itu tidak bermakna vaksin tidak berfungsi, atau anda tidak boleh mengambilnya.
CNN: Adakah sebilangan orang cenderung mendapat hasil yang teruk dari Covid-19, walaupun ada vaksinasi?
Wen: Ya, dan berdasarkan apa yang telah dipelajari, Jeneral Powell tergolong dalam kategori itu. Kita tahu bahawa individu yang lebih tua dan mempunyai keadaan perubatan yang mendasarinya lebih cenderung menderita penyakit yang teruk dan mati setelah dijangkiti jangkitan. Mereka yang berisiko tertentu adalah orang yang tidak mempunyai imun. Mempunyai pelbagai myeloma akan memasukkan Jeneral Powell ke dalam kategori ini, dan, selain usia yang lebih tua, akan menambah tahap risiko.

CNN: Apa lagi perkara yang akan anda katakan kepada mereka yang tidak percaya bahawa vaksin itu berkesan?
Wen: Saya akan meminta mereka memikirkan aspek perubatan yang lain. Katakan seseorang menghidap penyakit jantung. Terdapat ubat untuk merawat penyakit jantung, tetapi tidak berkesan 100% – tidak ada. Hanya kerana seseorang berakhir dengan peningkatan penyakitnya dan di hospital, itu tidak bermaksud bahawa ubat-ubatan tidak layak diambil.
Atau mari kita gunakan contoh pencegahan. Katakan bahawa seseorang yang makan makanan yang sihat dan banyak bersenam masih mengalami tekanan darah tinggi dan diabetes. Itu tidak bermaksud diet dan senaman tidak bagus untuk dilakukan. Ini hanya bermaksud bahawa anda dapat mengambil semua langkah yang tepat untuk mencegah penyakit, tetapi kadang-kadang anda masih boleh menghidap penyakit tersebut.

CNN: Bolehkah vaksin juga dapat mencegah kebangkitan virus musim sejuk ini?
Wen: Ya. Sangat menggalakkan bahawa bilangan jangkitan Covid-19 jatuh dari gelombang delta yang mengerikan yang melanda negara ini pada musim panas ini. Walau bagaimanapun, gelombang jangkitan lain adalah mungkin, terutamanya dengan hanya 57% penduduk AS yang diberi vaksin sepenuhnya. Saya bersetuju dengan Dr. Anthony Fauci, yang mengatakan pada hujung minggu ini bahawa “itu adalah kemampuan kita untuk mencegahnya daripada berlaku … Tahap sejauh mana kita terus turun di lereng itu akan bergantung pada seberapa baik kita lakukan untuk mendapatkan lebih banyak orang yang diberi vaksin. ”
Pada akhirnya, kunci untuk mengurangkan risiko semua orang dari Covid-19 – dan untuk menamatkan pandemi – adalah untuk kita semua mendapat vaksin. Ini melindungi kita, dan orang-orang di sekeliling kita.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *