Keganasan meningkat di kawasan puak Pakistan ketika Taliban dan IS-K menyerang

Israr yang berusia tujuh belas tahun tidur lena ketika telefonnya berdering.

Jam 2 pagi dan remaja itu keletihan. Dia bekerja seharian sebagai pengawal. Di seberang jalan adalah saudaranya, yang memberitahu Israr bahawa lelaki telah memasuki rumah keluarga mereka, menyeret ayah mereka ke luar, dan menembaknya mati.

“Dia meminta saya bergegas pulang,” kenang Israr, yang namanya telah diganti demi keselamatannya.

Saya bertemu Israr di Orakzai, salah satu daripada tujuh daerah di kawasan puak Pakistan. Seperti wilayah-wilayah di seberang perbatasan di Afghanistan, Orakzai adalah rumah bagi penduduk Pashtun.

Tiga hari selepas ayah Israr dibunuh, sebuah cabang organisasi pelampau Negara Islam yang dikenali sebagai Wilayah Islam Khorasan (IS-K), mengaku bertanggungjawab atas pembunuhan itu.

IS-K menuduh bapa Israr sebagai pemberi maklumat tentera Pakistan, tuntutan yang ditolak oleh Israr.

“Ayah saya hanya mempunyai sebuah kedai di Orakzai. Dia akan menolong sukunya, terutama orang-orang yang kembali ke kawasan itu setelah dipindahkan kerana perang,” kata Israr.

“Dia tidak punya musuh. Dia adalah salah seorang penatua di daerah itu.”

Di Afghanistan, Taliban dan IS-K sedang memerangi perang berdarah untuk kepentingan utama.

Di sini di Pakistan, gambarnya lebih keruh.

Serangan terhadap ayah Israr bukanlah satu-satunya. Pada hari yang sama, seorang lelaki lain ditembak mati di Orakzai, juga kerana dikatakan sebagai “pemberi maklumat” bagi tentera Pakistan. IS-K juga mengaku bertanggungjawab atas serangan itu.

Orakzai adalah salah satu daripada tujuh kawasan suku termasuk Bajaur, Mohmand, Khyber, Kurram, Waziristan Utara dan Waziristan Selatan yang sebelumnya diperintah berdasarkan undang-undang era penjajahan Inggeris.

Baru pada bulan Mei 2018 mereka digabungkan dengan provinsi Khyber Pakhtunkhwa dan berubah menjadi kabupaten, menjadikannya orang awam Pakistan.

Terdapat lonjakan kekerasan tahun ini, menurut data yang dikumpulkan oleh Pakistan Institute for Peace Studies (PIPS), sebuah organisasi penyelidikan yang berpusat di Islamabad.

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), “kembar ideologi” Taliban Afghanistan, bertanggungjawab terutamanya. TTP ingin mengikuti jejak rakan sejawatnya di Afghanistan dan menetapkan tafsiran mereka terhadap Syariah – bentuk pemerintahan Islam yang keras – di Pakistan.

Menurut data PIPS, TTP melakukan 95 serangan tahun lalu, membunuh 140 orang, dan 44 serangan dalam enam bulan pertama tahun ini.

Ketika Taliban Afghanistan membuat kemajuan pesat di Afghanistan dan mulai menguasai berbagai wilayah mulai bulan Julai dan seterusnya, TTP meningkatkan kegiatan mereka. Dari bulan Julai hingga September, kumpulan itu melakukan 44 serangan lagi, meragut 73 nyawa. Mereka yang terbunuh kebanyakannya adalah anggota agensi penguatkuasaan undang-undang Pakistan.

Dan di luar keganasan yang terang-terangan, wilayah ini telah lama berbulan-bulan dengan ancaman dan ketegangan.

Sebilangan penduduk mengatakan bahawa mereka telah menerima panggilan dari nombor Afghanistan dan Pakistan yang menuntut wang pemerasan. Ahmed – bukan nama sebenarnya – adalah pekerja sosial dan ahli perniagaan dari daerah Bajaur. Dia memberitahu BBC bahawa dia terus menerima panggilan dari nombor yang berlainan pada bulan Julai dan Ogos.

Orang-orang itu akan memperkenalkan diri mereka dari Taliban dan menuntut wang.

“Mereka meminta wang pemerasan,” kata Ahmed. “Dan di sebalik penolakan saya, mereka terus mengirimi saya nota suara dan mesej di WhatsApp, mengancam bahawa jika saya tidak membayar mereka akan membahayakan saya dan keluarga saya.”

Ahmed mengatakan bahawa dia menghubungi pentadbiran daerah dan mengemukakan bukti kepada pihak awam dan tentera.

“Saya berulang kali memberitahu mereka tentang hal itu tetapi saya diberitahu oleh pentadbiran bahawa saya bukan satu-satunya orang yang menerima panggilan ini, dan banyak yang lain menerima ancaman yang sama di Bajaur.

“Mereka memberitahu saya bahawa mustahil untuk memberikan keselamatan kepada semua orang, dan bahawa saya mesti mengambil langkah berjaga-jaga dan memasang kamera keselamatan di rumah saya.”

TTP diasaskan oleh Baitullah Mehsud di Waziristan Selatan pada akhir tahun 2007. Gerakan militan dibentuk sebagai tindak balas terhadap operasi ketenteraan Pakistan membersihkan masjid Lal Masjid di Islamabad di mana seorang pendakwah radikal berkuasa. Dia pernah dianggap dekat dengan agensi perisikan Pakistan, ISI.

Menurut Dr Amira Jadoon, penolong profesor di Akademi Tentera AS di West Point, hubungan antara Taliban Afghanistan dan Pakistan bermula pada 9/11 dan kejatuhan pemerintahan Taliban pertama di Afghanistan pada tahun 2001.

Penganalisis mengatakan bahawa setelah serangan pimpinan AS ke Afghanistan, para pemimpin Taliban Pakistan berperang bersama Taliban Afghanistan, memberikan makanan, tempat tinggal, dan bantuan kewangan kepada Taliban Afghanistan di wilayah suku Pakistan, dan juga berjanji setia kepada mereka.

Tetapi setelah pembentukannya, TTP terus mengamuk terhadap negara Pakistan, dengan mensasarkan orang awam dan pasukan keselamatan. Tentera Pakistan membalas dan mendorong kepemimpinan TTP ke Afghanistan, di mana ia telah berpusat sejak 2015, melakukan perang “intensiti rendah” terhadap Pakistan.

Ketika Taliban Afghanistan memulakan perarakan mereka di Kabul pada bulan Julai yang lalu, TTP menjadi lebih jelas.

Ketua Taliban Pakistan Noor Wali Mehsud memberitahu CNN bahawa kemenangan Taliban Afghanistan akan menjadi “kemenangan bagi seluruh umat Islam”. Dia juga mempunyai peringatan untuk Pakistan.

“Pertarungan kita hanya di Pakistan di mana kita berperang dengan pasukan keselamatan Pakistan,” katanya.

“Kami berharap dapat menguasai wilayah suku sempadan Pakistan dan menjadikan mereka bebas.”

Cendekiawan keganasan yang berpangkalan di Singapura Abdul Basit percaya kemenangan Taliban Afghanistan telah “pasti memberanikan” TTP.

“Mereka merasakan bahawa jika Amerika kalah di Afghanistan, apa yang boleh dilakukan Pakistan,” katanya.

“Selain itu, mereka telah memicu ketegangan etnik dan menimbulkan keluhan tempatan … Pada dasarnya, TTP berusaha mengeksploitasi korban Pashtun.”

Tetapi menurut bekas penasihat keselamatan nasional Pakistan dan Jeneral tiga bintang yang sudah bersara, Nasir Janjua, TTP adalah “fenomena kemunduran”.

“TTP telah kehilangan daya tariknya di kalangan massa. Naratif mereka untuk memerangi Pakistan kerana berpihak kepada AS telah lama bertahan sejak Amerika tidak lagi berada di Afghanistan,” katanya.

“Keganasan yang meningkat adalah perjuangan mereka untuk terus hidup.”

Sayap perhubungan awam tentera Pakistan, ISPR, menurunkan jumlah serangan oleh TTP dan militan gabungan di wilayah suku.

Dengan begitu banyak kumpulan militan beroperasi, hidup sukar bagi orang yang mesti hidup di tengah-tengah mereka.

Seorang bekas pemimpin milisi yang memerangi TTP bersama tentera Pakistan beberapa tahun yang lalu memberitahu bahawa seluruh keluarganya terpaksa berpindah dari kampungnya di Mohmand, sebuah daerah suku yang bersempadan dengan Afghanistan.

“Ayah saya mati syahid, sepupu saya mati syahid, rumah keluarga kami musnah,” kata bekas militan itu, Shehzad – bukan nama sebenarnya.

“Sebilangan lelaki kita kehilangan tangan, ada yang kehilangan kaki, dan ada juga yang tidak. Tidak seorang pun dari kita mahu meninggalkan kampung kita tetapi apa lagi yang boleh kamu lakukan apabila tidak ada tempat tinggal,” katanya.

Ahmed, ahli perniagaan dari Bajaur, juga melukis gambar yang suram.

“Ini sering memaksa saya untuk berfikir untuk meninggalkan rumah saya dan menjauhkan keluarga. Tetapi kemudian, ke mana saya boleh pergi. Bagaimana saya boleh berjalan jauh dari rumah saya,” katanya.

Israr, pemuda dari Orakzai, lebih jujur.

“Kami tidak mempunyai pilihan selain meninggalkan rumah kami ketika perang bermula 14, 15 tahun yang lalu. Ibu bapa saya kembali dua tahun lalu tetapi sekarang ibu saya telah menjadi janda,” katanya.

“Pemerintah meyakinkan kami bahawa kedamaian telah kembali di kawasan itu dan kami harus kembali, tetapi di mana kedamaian itu?”

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *