Jeneral- Jeneral Dany Fortin Tidak Dapat Dipulihkan Sebagai Pelengkap Vaksin Kanada

Jeneral-Gen. Dany Fortin kehilangan pengadilannya pada Selasa untuk dilantik semula sebagai ketua pelaksana vaksin Kanada – kedudukan yang hilang pada Mei di tengah siasatan salah laku seksual.

Hakim Mahkamah Persekutuan Ann Marie McDonald memutuskan pada hari Selasa bahawa Fortin mesti terlebih dahulu melalui proses rungutan dalaman Angkatan Bersenjata Kanada.

Dia mengabulkan permintaan pemerintah pusat untuk membatalkan permohonan Fortin untuk semakan kehakiman atas keputusan untuk membuangnya dari jawatannya dengan Badan Kesihatan Awam Kanada.

“MGen Fortin belum menunjukkan bahwa keputusan untuk menyingkirkannya dari kedudukannya tidak dapat diatasi melalui proses pengaduan,” tulis McDonald dalam keputusannya.

“Oleh itu, dia harus memanfaatkan proses pengaduan sebelum meneruskan pemeriksaan kehakiman.”

Keputusan Selasa menyusuli perbicaraan dua hari di Mahkamah Persekutuan bulan lalu.

Pasukan undang-undang Fortin mendakwa di mahkamah bahawa Perdana Menteri Justin Trudeau dan anggota pemerintahannya secara diam-diam memutuskan untuk menyingkirkan Fortin dari jawatan itu kerana alasan politik semata-mata, yang dikatakan oleh peguam tersebut sebagai campur tangan politik yang tidak wajar dalam urusan dalaman tentera.

Mereka berpendapat bahawa ia juga melanggar hak Fortin untuk proses sewajarnya.

Peguam kerajaan persekutuan berpendapat bahawa keputusan untuk membuang Fortin dibuat oleh pemangku ketua kakitangan pertahanan Jeneral Wayne Eyre, dan jika Fortin tidak berpuas hati dengan keputusan itu, dia seharusnya mengikuti proses yang biasa dan mengambilnya dengan rangkaian ketenteraan arahan.

Kenyataan dari peguam Fortin mengatakan bahawa mereka kecewa dengan hasilnya dan meninjau keputusan bersamanya untuk menentukan langkah selanjutnya.

“Sangat disayangkan mahkamah tidak menangani hak-hak Mayor-Jeneral. Kes Fortin dan sebaliknya memutuskan bahawa rungutan itu adalah ubat alternatif yang mencukupi, ”kata kenyataan itu.

“Kedudukan kami terus berlanjut adalah bahawa proses pengaduan tentera tidak dapat membatalkan keputusan yang dibuat di luar rantai komando tentera dan bahawa ia tidak mempunyai kewenangan atas menteri yang membuat keputusan untuk menyingkirkan Jeneral-Jeneral. Fortin dari penempatannya. ”

Fortin digugurkan sebagai ketua pelaksana vaksin COVID-19 pada bulan Mei di tengah siasatan ketenteraan yang dilaporkan oleh beberapa media yang berkaitan dengan tuduhan serangan seksual yang bersejarah.

Dia telah menjadi ketua peluncuran tahun lalu, memberikan taklimat secara berkala kepada orang ramai mengenai kedudukannya sebagai naib presiden logistik dan operasi di Badan Kesihatan Awam Kanada.

Fortin dibebaskan dari tugasnya pada 14 Mei, lima hari sebelum penemuan polis tentera dirujuk ke perkhidmatan pendakwaan Quebec, yang menentukan apakah tuduhan jenayah harus dijatuhkan.

Dia didakwa dengan satu tuduhan melakukan serangan seksual pada bulan Ogos.

Fortin telah menafikan melakukan kesalahan dan berpendapat bahawa pemecatannya dari pekerjaan itu bermotifkan politik.

Tuduhan terhadapnya bermula pada awal tahun 1988 di Quebec, menurut waran tangkapnya. Identiti pengadu dilindungi oleh larangan penerbitan standard. Kes itu dijatuhkan semula di mahkamah jenayah pada bulan November.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *