Hukuman mati untuk Pembunuh Vlogger Cina Popular

Sebuah mahkamah China telah menjatuhkan hukuman mati kepada seorang lelaki kerana membunuh bekas isterinya dengan membasuhnya dengan petrol dan membakarnya ketika dia sedang melakukan live streaming.

Kes tersebut menimbulkan kemarahan di seluruh negara dan mendorong perdebatan baru mengenai keganasan terhadap wanita.

Kejahatan Tang Lu “sangat kejam dan kesan sosialnya sangat buruk,” kata kenyataan mahkamah itu.

Lamu, seorang Tibet, mempunyai ratusan ribu pengikut di Douyin, TikTok versi China.

Ibu kepada dua anak itu terkenal dengan catatan positifnya tentang kehidupan di luar bandar dan dipuji kerana tidak menggunakan make up dalam videonya, yang mempunyai berjuta-juta suka.

Videonya menunjukkan dia mencari makan di gunung, memasak dan meniru lagu yang memakai pakaian tradisional Tibet.

Lamu bercerai dengan Tang, yang menurut pengadilan memiliki sejarah kekerasan terhadapnya, pada bulan Juni 2020, sekitar tiga bulan sebelum serangan maut di rumah ayahnya.

Dia mengalami luka bakar pada 90% badannya dan meninggal dua minggu kemudian.

Mahkamah di Prefektur Aba, daerah pedalaman terpencil di barat daya provinsi Sichuan di mana sebilangan besar etnik Tibet tinggal, mengatakan Tang berhak mendapat “hukuman berat” sesuai dengan undang-undang.

Selepas kematiannya, puluhan ribu pengikutnya meninggalkan pesanan di halaman Douyinnya, sementara berjuta-juta pengguna platform microblogging Weibo meminta keadilan menggunakan hashtag yang kemudiannya disensor.

China melakukan jenayah keganasan rumah tangga pada tahun 2016 tetapi masih berleluasa, terutama di kawasan luar bandar.

Lamu dilaporkan telah berulang kali mendekati polis tentang kekerasan Tang terhadapnya, tetapi petugas menolaknya mengatakan bahawa kekerasan itu adalah “masalah keluarga”.

Dia kemudian menceraikan Tang tetapi kembali kepadanya setelah dia mengancam akan membunuh salah seorang anak mereka. Setelah pemukulan itu berterusan, dia menceraikannya untuk kali kedua dan mendapat hak penjagaan kedua-dua anak.

Kira-kira seperempat wanita yang sudah berkahwin di China telah mengalami penderaan rumah tangga, menurut kajian 2013 oleh Persekutuan Wanita Seluruh China.

Sebilangan aktivis khuatir bahawa tempoh mandatori 30 hari mandatori yang diperkenalkan baru-baru ini bagi pasangan yang ingin bercerai mungkin menyukarkan wanita untuk meninggalkan hubungan yang tidak sopan.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *