Google Memberikan Kunci Keselamatan Kepada Sepuluh Ribu Pengguna Yang Tidak Dapat Dilunaskan

Google memberikan kunci keselamatan USB fizikal percuma kepada 10,000 pengguna yang berisiko tinggi untuk diretas – seperti ahli politik dan aktivis hak asasi manusia.

Kekunci USB memberikan pengesahan dua faktor – lapisan keselamatan tambahan di luar kata laluan.

Google mengatakan ia ingin mendorong orang untuk bergabung dengan “program perlindungan lanjutan” untuk pengguna berprofil tinggi.

Ia mengikuti berita bahawa firma itu mengirimkan ribuan peringatan kepada pengguna Gmail yang menjadi sasaran penggodam.

Amaran tersebut dikeluarkan setelah Google mengesan pada akhir September sebuah kempen yang menargetkan sekitar 14,000 pengguna Gmail “di pelbagai industri”, kata Shane Huntley, pengarah Kumpulan Analisis Ancaman Google dalam satu kenyataan.

Huntley mengatakan bahawa kempen itu berasal dari APT28 – sebuah kumpulan penggodam yang berkaitan dengan Rusia – dan merupakan percubaan pancingan data, yang merupakan kempen e-mel yang dirancang untuk kelihatan sah untuk menipu orang agar mendedahkan kata laluan mereka.

“Seperti biasa, kami mengirim orang-orang yang menjadi sasaran peringatan penyokong yang disokong pemerintah”, tulis Mr Huntley, sambil menambah bahawa e-mel berjaya disekat.

APT28, juga dikenali sebagai Fancy Bear, adalah kumpulan penggodam yang dikatakan oleh pemerintah AS dan UK dikendalikan oleh perisik tentera Rusia.

Kumpulan ini telah menyasarkan pengguna Google dalam beberapa serangan berprofil tertinggi.

Pada tahun 2016, Dell Secureworks mendedahkan skala dan ruang lingkup kempen pancingan data oleh kumpulan yang menyasarkan hampir 4.000 akaun Gmail “dan akaun e-mel korporat dan organisasi yang menggunakan Gmail sebagai perkhidmatan”.

Akaun yang disasarkan termasuk “kakitangan yang bekerja untuk atau dikaitkan dengan kempen presiden Hillary Clinton dan Jawatankuasa Nasional Demokratik”.

Bahan yang diperoleh dalam serangan itu kemudian dibocorkan dalam usaha yang diduga mempengaruhi pemilihan AS.

Huntley mengatakan di laman Twitter bahawa amaran terbaru tidak boleh mengejutkan “jika anda seorang aktivis / wartawan / pegawai kerajaan, atau bekerja di NatSec [Keselamatan Nasional]”.

Tetapi dia menekankan bahawa menerima peringatan tidak bermaksud anda telah diretas.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *