Google Akan Mencegah Penolak Perubahan Iklim Menjana Wang Dari Iklan

Google menindak kemampuan penolakan perubahan iklim untuk menjana wang dari platformnya dan menyebarkan maklumat yang salah mengenai iklim melalui iklan.

Syarikat itu mengatakan pada hari Khamis bahawa iklan itu tidak akan lagi membenarkan iklan muncul di samping “kandungan yang bertentangan dengan konsensus ilmiah yang mapan tentang kewujudan dan penyebab perubahan iklim.” Google (GOOG) juga akan melarang iklan yang menyangkal kenyataan perubahan iklim.
Dasar ini, yang berkuat kuasa bulan depan, berlaku untuk setiap kandungan di YouTube dan platform Google lain yang merujuk “kepada perubahan iklim sebagai tipuan atau penipuan”, serta penolakan bahawa “pelepasan gas rumah kaca atau aktiviti manusia menyumbang kepada perubahan iklim . ”
“Kami telah mendengar secara langsung dari semakin banyak rakan pengiklan dan penerbit kami yang telah menyatakan kebimbangan mengenai iklan yang berjalan bersama atau mempromosikan tuntutan yang tidak tepat mengenai perubahan iklim,” kata Google dalam pengumumannya pada hari Khamis. “Pengiklan tidak mahu iklan mereka muncul di sebelah konten ini. Dan penerbit dan pencipta tidak mahu iklan yang mempromosikan tuntutan ini muncul di halaman atau videonya.”
Syarikat teknologi besar telah menghadapi tekanan yang meningkat dalam beberapa tahun terakhir untuk menyumbang lebih banyak dalam memerangi perubahan iklim, termasuk tindakan terhadap informasi yang berkaitan dengan iklim di platform mereka. Tetapi seperti yang ditunjukkan oleh beberapa platform besar pada masa lalu, secara konsisten melaksanakan dasar setelah diumumkan cenderung menjadi bahagian yang paling mencabar.
Facebook bulan lalu mengumumkan usaha sendiri untuk memerangi salah maklumat iklim, termasuk pemberian $ 1 juta untuk menyokong pemeriksaan fakta tuntutan iklim palsu.
Google juga melancarkan beberapa produk awal minggu ini untuk meningkatkan kesedaran iklim, termasuk tetapan baru di Peta Google yang menunjukkan laluan yang paling mesra pengguna kepada pengguna.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *