Facebook Untuk Mengupah 10,000 Orang Di EU Untuk Membina Metaverse

Facebook (FB) merancang untuk menggaji sehingga 10,000 pekerja di Eropah untuk membina “metaverse” yang akan menggabungkan teknologi realiti maya dan augmented dalam dunia dalam talian yang baru.

Gergasi teknologi AS mengumumkan pengambilan pekerja pada hari Ahad, dengan mengatakan ia akan berlaku selama lima tahun. Facebook mengatakan pelaburan itu adalah “suara keyakinan” dalam industri teknologi Eropah dan pekerjanya.
“Ketika kami memulakan perjalanan menghidupkan metaverse, keperluan untuk jurutera yang sangat khusus adalah salah satu keutamaan Facebook yang paling mendesak,” tulis eksekutif Facebook Nick Clegg dan Javier Olivan dalam satu kenyataan.

Idea di sebalik metaverse adalah untuk mewujudkan ruang yang serupa dengan internet, di mana pengguna (melalui avatar digital) dapat berjalan-jalan dan berinteraksi antara satu sama lain dalam masa nyata. Secara teori, pengguna boleh duduk di sekitar meja pertemuan maya dengan rakan sekerja yang jauh, dan kemudian berjalan ke Starbucks maya untuk bertemu dengan rakan yang tinggal di negara lain.
Facebook menghadapi persaingan dalam mengembangkan metaverse dari platform permainan yang mendalam seperti Roblox dan Epic Games, pembuat Fortnite. Projek yang serupa telah dilaksanakan sejak tahun 2003, ketika Linden Lab melancarkan dunia maya yang disebut Second Life.
Facebook mengatakan metaverse tidak akan dimiliki atau dikendalikan oleh mana-mana syarikat.
“Seperti internet, ciri utamanya adalah keterbukaan dan interoperabilitasnya. Menghidupkan ini akan memerlukan kerjasama dan kerjasama antara syarikat, pemaju, pembuat dan pembuat dasar,” kata Clegg dan Olivan.
Jeremy Dalton, ketua XR [Extended Reality] di PwC memberitahu CNN Business: “Mendirikan kedai di Eropah adalah langkah pintar bagi mana-mana organisasi yang berminat dengan potensi metaverse. Ini bukan hanya persoalan di mana kemahiran itu terletak.”
“Era baru interaksi digital ini pasti akan bersilang dengan dasar pemerintah dan kepentingan pengguna dan perniagaan dalam privasi, perlindungan data dan banyak lagi,” tambah Dalton.

Facebook menyifatkan ini sebagai “masa yang menggembirakan” bagi industri teknologi Eropah, dengan mengatakan bahawa ia mempunyai “pasaran pengguna yang besar, universiti kelas pertama dan, bakat berkualiti tinggi.”
Pemilik Instagram dan WhatsApp menyebut pelaburan penyelidikan AI di Perancis dan pejabat baru di Ireland sebagai langkah komitmennya terhadap rantau ini.
Tetapi ini juga merupakan masa peningkatan pengawasan syarikat oleh pengawal selia EU dan UK.
Pada bulan Jun, Suruhanjaya Eropah melancarkan penyelidikan untuk menilai sama ada Facebook melanggar peraturan persaingan EU dengan menggunakan data yang dikumpulkan dari pengiklan di platformnya untuk bersaing dengan mereka. Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran UK juga menyiasat penggunaan data Facebook.
Tekanan terhadap syarikat itu meningkat dari penggubal undang-undang di kedua-dua belah Atlantik setelah pemberi maklumat diumumkan dengan tuduhan bahawa Facebook telah berulang kali mengutamakan keuntungan daripada kebaikan awam. Muncul di hadapan penggubal undang-undang AS awal bulan ini, bekas pengurus produk Facebook Frances Haugen memperincikan pelbagai kebimbangan termasuk bahawa syarikat itu tahu bahawa ia melayani kandungan berbahaya yang berkaitan dengan gangguan makan kepada pengguna muda dan bahawa penggunaan Facebook oleh pemimpin otoriter dapat memberikan keamanan nasional kebimbangan.
Seorang lagi pemberi maklumat Facebook, Sophie Zhang, akan muncul di hadapan penggubal undang-undang UK pada hari Isnin untuk perbicaraan yang menyiasat peranan media sosial dalam menormalkan ucapan benci.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *