AS Mengetuai Perlombongan Bitcoin kerana Pengharaman China Berlaku

Bahagian China dalam perlombongan Bitcoin global telah jatuh ke tahap sifar, kata penyelidikan oleh Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

Pada bulan Jun China memberitahu bank-bank untuk berhenti memfasilitasi transaksi, dan mengeluarkan larangan penambangan.

Pada puncaknya pada bulan September 2019, China menyumbang lebih daripada tiga perempat dari keseluruhan perlombongan Bitcoin.

Tindakan keras China pada awalnya menyebabkan kejatuhan perlombongan sebanyak 38% di peringkat global kata CBECI.

Walau bagaimanapun, ini sebahagiannya diimbangi oleh “bounceback” 20% pada bulan Julai dan Ogos, “menunjukkan bahawa beberapa peralatan perlombongan China telah berjaya digunakan semula di luar negara”, kata para penyelidik.

Sejak itu China menyatakan semua transaksi Bitcoin tidak sah – walaupun itu berlaku setelah tempoh yang diliputi oleh penyelidikan Cambridge.

China mengisytiharkan semua transaksi Bitcoin tidak sah
Bitcoin jatuh di bawah $ 30,000 semasa tindakan keras China
Emas Bitcoin bitcoin China meningkat
Perlombongan Bitcoin menghasilkan banyak sampah
Pelombong memperoleh wang dengan mencipta Bitcoin baru, tetapi kekuatan pengkomputeran yang diperlukan untuk melakukannya menghabiskan banyak tenaga.

Mereka mengaudit transaksi Bitcoin sebagai pertukaran peluang untuk memperoleh mata wang digital.

Perlombongan global memerlukan tenaga pengkomputeran yang sangat besar, yang pada gilirannya menggunakan sejumlah besar elektrik, dan akibatnya memberikan sumbangan yang besar terhadap pelepasan global.

CBECI, yang dihasilkan oleh Cambridge Center for Alternative Finance, mengesan pengedaran geografi kuasa pengkomputeran yang digunakan untuk melombong Bitcoin – menerima data dari sejumlah kumpulan perlombongan Bitcoin komersial.

Data terbaru, yang merangkumi empat bulan hingga akhir Ogos, menunjukkan bahawa kebanyakan perlombongan Bitcoin (35.4%) kini berpusat di AS, dengan Kazakhstan (18.1%) kedua dan Rusia (11%) ketiga.

Penyelidikan sebelumnya oleh CBECI mendedahkan migrasi penambang tahunan di China – bergerak di antara wilayah dengan elektrik murah dari bahan bakar fosil ke wilayah di mana tenaga hidro-elektrik melimpah pada musim hujan.

Dengan larangan itu pelombong mesti mencari elektrik yang murah di tempat lain.

Sejumlah besar perlombongan di AS berpusat di kawasan seperti Washington State di mana elektrik murah dari tenaga hidro tersedia.

Tetapi seperti yang dilaporkan oleh BBC, beberapa pelombong China juga telah berpindah ke elektrik murah yang diberikan oleh grid elektrik yang diregulasi Texas.

Dan pertumbuhan Kazakhstan sebagai hab perlombongan akan menanggung kos persekitaran.

Menurut Jabatan Perdagangan AS, 87% elektrik Kazakhstan “dihasilkan dari bahan bakar fosil” dengan arang batu menyumbang lebih dari

Alex de Vries, yang menjalankan blog Digiconomist, memberitahu BBC dia berpendapat bahawa perubahan di mana Bitcoin ditambang adalah “berita buruk untuk pelepasan CO2 secara keseluruhan”.

Tetapi pengiraannya dibuat berdasarkan angka yang menunjukkan berapa banyak pencemaran elektrik yang dihasilkan setiap kilowatt jam secara purata di sebuah negara, yang merupakan penyederhanaan yang ketara.

Walau bagaimanapun, kesan persekitaran Bitcoin tidak terhad kepada pelepasan gas rumah hijau.

Satu kajian baru-baru ini, di mana Alex de Vries adalah pengarang bersama, mencadangkan perlombongan Bitcoin menghasilkan ribuan tan sampah elektronik kerana komputer yang digunakan menjadi cepat usang.

De Vries berpendapat pergeseran geografi perlombongan mungkin tidak banyak berubah, tetapi menyatakan bahawa “Kazakhstan tidak memiliki undang-undang nasional mengenai e-waste, jadi penanganannya lebih buruk daripada di banyak negara lain”.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *