Amazon Google dan Teknologi Besar Lain untuk Menghadapi Rang Undang-Undang Antidadah Bipartisan yang lain di AS

Sekumpulan penggubal undang-undang bipartisan, yang diketuai oleh Senator Amy Klobuchar, seorang Demokrat, dan Republik Chuck Grassley, merancang untuk memperkenalkan rang undang-undang yang akan melarang platform Big Tech, seperti Amazon dan Alphabet’s Google, daripada memilih produk dan perkhidmatan mereka.

RUU ini adalah salah satu keputusan yang diperkenalkan dalam Kongres ini yang bertujuan untuk mengekang syarikat teknologi, termasuk pemimpin industri Facebook dan Apple. Sejauh ini tidak ada yang menjadi undang-undang walaupun satu, ukuran yang lebih luas untuk meningkatkan sumber daya untuk penguatkuasa antimonopoli, telah meluluskan Senat.

RUU ini, yang dikatakan kantor Klobuchar akan diperkenalkan awal minggu depan, akan menjadi pendamping kepada langkah yang telah meluluskan Jawatankuasa Kehakiman DPR. Ia mesti meluluskan kedua-dua rumah Kongres untuk menjadi undang-undang.
Rang undang-undang Klobuchar dan Grassley secara khusus akan melarang platform daripada menghendaki syarikat yang beroperasi di laman web mereka membeli barang atau perkhidmatan platform dan melarang mereka dari hasil carian yang berat sebelah untuk mendukung platform tersebut.

“Sebagai platform digital yang dominan – beberapa syarikat terbesar di dunia yang pernah kita lihat – semakin mengutamakan produk dan perkhidmatan mereka sendiri, kita harus meletakkan dasar untuk memastikan perniagaan kecil dan pengusaha masih berpeluang untuk berjaya di pasaran digital, “Klobuchar berkata dalam satu kenyataan.

Klobuchar adalah ketua jawatankuasa antimonopoli Jawatankuasa Kehakiman Senat sementara Grassley adalah Republikan teratas dalam jawatankuasa penuh. Penaja bersama termasuk Demokrat seperti Senator Dick Durbin, ketua Jawatankuasa Kehakiman penuh, Richard Blumenthal, dan Cory Booker, serta Republikan Lindsey Graham, John Kennedy, dan Cynthia Lummis.

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *