Adakah Kanak-Kanak Mengambil Vaksin Covid 19 ?

Pada akhir Ogos 2021, Talia Shmuel membawa anaknya yang berusia lima tahun ke klinik kesihatan tempatan mereka di Yerusalem, Israel, untuk vaksin pertamanya terhadap Covid-19. Dia dilahirkan dengan cacat jantung, dan sebagai kesan sampingannya mempunyai saluran angin yang sangat sempit, yang membuatnya sangat rentan terhadap penyakit ini. “Setiap kali dia jatuh sakit, biasanya berubah menjadi radang paru-paru,” kata Shmuel. “Dan dia banyak jatuh sakit.”

Shmuel, seorang ibu kepada tiga anak, memerlukan kebenaran khas Kementerian Kesihatan Israel agar anaknya diberi vaksin, kerana usianya masih muda. Dia merasa teruja, dan yakin bahawa itu adalah pilihan yang tepat. “Saya dan suami adalah penganalisis penyelidikan, dan kami melihat setiap nombor yang terdapat; kami mengesan semuanya,” katanya. “Kami memeriksa banyak sumber yang berbeza. Dari jumlahnya, ya, ada kemungkinan kesan sampingan [vaksin]. Walau bagaimanapun, kesan sampingan Covid-19 jauh lebih teruk baginya.”

Oleh kerana semakin banyak negara di seluruh dunia mulai menawarkan vaksin Covid-19 untuk kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun, Israel memberikan gambaran mengenai apa yang mungkin berlaku pada masa depan. Negara ini dengan cepat memvaksinasi sebahagian besar populasi orang dewasa awal tahun ini. Pada bulan Jun, ia mengesyorkan memberi vaksin kepada kanak-kanak berusia lebih dari 12 tahun, setelah wabak di sekolah – dan kini telah memberikan dos ketiga sebagai penggalak untuk kumpulan usia itu. Sejak bulan Julai, ia juga telah menawarkan vaksinasi untuk anak-anak berusia 5-11 “dalam keadaan luar biasa”, termasuk penyakit paru-paru kronik yang teruk dan kegagalan jantung kongestif. Tetapi walaupun vaksin Pfizer-BioNTech terbukti aman untuk kanak-kanak, keputusannya boleh menjadi lebih kompleks daripada pada orang dewasa. Oleh kerana kanak-kanak cenderung kurang terpengaruh oleh Covid-19, bahkan sebilangan kecil reaksi buruk terhadap vaksin dapat menjadikannya lebih sukar untuk membenarkan tusukan itu.

 

About Bahria Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *